Nakkehoved: Åbner til fyr og fyrmuseum

1. juni 2020

Fyrhistorisk Museum og Nakkehoved-fyrene er klar til igen igen at tage imod publikum. Der er adgang torsdag-søndage kl. 11.00-16.00 og første åbningsdag bliver torsadag 11. juni.

Der er entré på 40 kroner for voksne, mens børn og unge under 18 år har gratis adgang. Billetten giver også adgang til Skibshallerne og Det Gamle Hus, Østergade 20 og Gilleleje Hovedgade 49.

Fyrhistorisk Museum, der blev etableret for 15 år siden, beskriver dansk fyrvæsens udvikling fra 1500-tallet til fyrenes nuværende automatisering. Nakkehoved-fyrene er tegnet af arkitekt G.D. Anthon, og blev bygget i 1772. Begge fyr er murede, firkantede fyr, sammenbygget med gavlen på fyrpasserboliger. I dag er det kun det vestlig fyr som bruges og det kan i klart vejr ses 40 km væk.

Nakkehoved østre og vestre fyr blev etableret for at lede skibsfarten forbi de farlige grunde ved Gilleleje, der ofte førte til strandinger.

 

Christian Faber, der var fyrmester på Nakkehoved i perioden 1824 til 1845, etablerede i 1830erne et have anlæg ved Østre Fyr. Fabers Have blev berømt og fra midten af 1800-tallet et populært udflugtsmål for kongelige og det bedre borgerskab, der nød den flotte havudsigt og det fantastiske kystlandskab.

De to velbevarede fyr på Nakkehoved er en sjældenhed både nationalt og internationalt og er derfor fredet.

Nakkehoved Vestre Fyr er stadig en del af fyrbetjeningen i de danske farvande. Det Østre Fyr er ført tilbage til sit udseende år 1800 og kan besøges i museets åbningstid.

© 2016 www.gribskovonline.info · Redaktion: Sv. Erik Jacobsen, Ansvarhavende · Telefon 51 92 28 30 · Mail: gribskovonline@yahoo.com