1/1

Ramløse: Åbner til mølle og gamle håndværk

4. september 2019

Søndag 8. september åbner Ramløse Mølleforening lågen til den traditionsrige og hyggelige Høstmølle for hele familien. Der er adgang kl. 13-16 og der vil være mulighed for at stifte bekendtskab med møllen samt besøge gæstgiveriet og håndværksmuseet. Der er gratis adgang til alle aktiviteter og seværdigheder.

Møllemester Rasmus Pedersen vil kl. 14.00 vise, hvordan møllesvendene før i tiden tærskede korn-negene med plejl. Derefter bliver der lejlighed for de besøgende til at prøve kræfter med plejlen.

Det gælder også børnene, idet mølleforeningen har fået lavet en børneplejl. Efter at kærnerne er skilt fra aksene, bliver der lejlighed til, at børnene kan samle sig en pose kærner, som kan bruges fx til at fodre duer med.

To håndkværne klar
På møllen er der nu to håndkværne, som begge er blevet et hit hos børnene. De hygger sig med at male mel og hælde det i en pose, som de kan tage med sig hjem. Melet (spelt, rug og hvede), som bliver malet på den store mølle er også populært.Et 'keglespil' er sammen med spillet 'Først til mølle' også populært.

Der vil blive spillet harmonikamusik som bidrag til en høststemning, der leder tankerne tilbage til tiden før mejetærskeren holdt sit indtog. Vi synger sammen den gamle danske høstsang 'Marken er mejet' samt 'Sangen om Ramløse', med tekst af Sanne Kirchmann. Begge fællessange med harmonika-akkompagnement - og måske får vi 'lokket' Sanne Kirchmann til at synge for.

Gitte Olsen møder med mange af sine smukke ting, flettet af pil - og lur mig, om ikke der også bliver lejlighed til at snuse til flettekunsten. Beth Vigild kommer også i år med sin hjemmelavede marmelade, saft m.v., fremstillet af råvarer fra sin egen have i Ramløse Bakker.

Gæstgiveriet åbent
I det hyggelige gæstgiveri vil der være mulighed for at købe og smage hjemmelavede mølleboller til en kop kaffe eller te samt vand eller saftevand. Mølleforeningen håber selvfølgelig på godt vejr, så gæsterne også kan slå sig ned i græsset på de indkøbte tæpper.

De gamle håndværk
Håndværksmuseet er et arbejdende museum. Her kan publikum møde urmager Ebbe Jørgensen i urmagerværkstedet. Derudover består håndværkermuseet også af et bødkerværksted, et og et kobbersmede ditto. Bødkerværkstedet har tilhørt Helsinges sidste bødker Arne Christian Heintz og skomagerværkstedet er skænket af skomager Erik Larsen og hustruen Grethe.

Børnene kan prøve kræfter med en gammeldags høvl i bødkerværkstedet under kyndig vejledning af Martin Jonsson. Her kan børnene også slibe en råt udskåren smørkniv af træ, så den bliver rigtig flot, og måske prøve at samle et trækar.