1/1

Forår: Bøgebladet skal have ‘femkrone-størrelse’

3. april 2019

Foråret betyder nyt liv blandt andet i haven, skoven, i andedammen, i kirken, hos tiggeren i Paris, i Egypten og i sindet. I det naturskønne Nordsjælland er vi mega-privilegerede.

 

Af tidligere redaktør Tage Bechmann, Gilleleje, og tidligere Melby-præst Poul Erik Bechmann

 

Allerede 21. marts i år indsendte en tv-seer et foto med et bøgeblad til DMI som bevis på, at bøgen var sprunget ud. Meteorologen Søren Jakobsen kunne imidlertid ikke acceptere dette bevis, for “bøgebladet skal have “femkrone-størrelsen, og der skal være TO blade af den størrelse!”

 

Har du spist et bøgeblad?

Det er aldeles overvældende i disse uger at opleve foråret helt tæt på. Man må stå stille af betagelse, når man med alle sanser oplever, at skoven tilsyneladende over night har fået nyt anemone-gulvtæppe på. Alle fugle synger af glæde. Der er også kommet nyt, fascinerende liv i andedammen. Spætten hakker i det, og bøgen er netop sprunget ud. 

Tiden er inde til at smile af en god vens ord: Det er ikke rigtigt forår for mig, før jeg har spist et bøgeblad! OK! Gumle-gumle! 

 

Søren Kierkegaard og foråret

Einstein ramte i plet, da han sagde, at 'det skønneste, et menneske kan opleve, er at blive stillet over for det ufattelige'.

 

Det nye liv i haver, marker og skove er virkelig det årlige, ufattelige mirakel.

Søren Kierkegaard formulerer sin betagelse af naturen og årstiderne med blandt andre disse ord:

”Det er for at fornøje dig, at det bliver forår, at fuglene kommer… at det grønne spirer frem, at skoven vokser sig skøn … at det bliver efterår … at skoven gemmer sin pynt for næste gangs skyld'.                            

Foråret gav kasse i Paris

Den danske forfatter Jacques Berg fortæller om en forårsoplevelse ved en metrostation i Paris, hvor der sad en blind tigger, som stort set ikke fik noget i kassen. En kom forbi og tog han skilt, hvor der stod noget traditionelt om hans triste situation.

 

Manden vendte skiltet om, skrev noget andet og gik. En anden forbipasserende måtte forklare tiggeren, at der nu stod: ”I morgen er det forår – det ser jeg ikke!” Det nye tekst var et scoop for tiggerens indsamling, for NU kom der penge i kassen!

Forår i sandørkenen

Forskere i Egypten oplevede også betagelsen. De fandt et flere hundrede år gammelt lig – med noget i den lukkede hånd: et blomsterløg!

Forsigtigt fjernede de blomsterløget og plantede det. Grokraftens mirakel kom kort tid efter. En smuk blomst voksede op i lyset.

Overalt på kloden gælder Søren Kierkegaards ord i bogen 'Liljen på marken og fuglen under himlen': 'Hvis dette ikke et at glæde sig ved, så er der ingenting at glædes ved'.

 

37-årig digters forårshit 

Forårsglade kirkegængere synger i disse uger for fuld styrke en af de nye i Salmebogen: 'Du som gir os liv og gør os glade…du, som åbner bøgehækkens blade…'.

 

Som 37-årig skabte Hans Anker Jørgensen såvel melodi som tekst til dette forårshit. I 7. vers slutter salmen med denne bøn: 'Du, som åbner bøgehækkens blade, giv os liv og lys, og gør os glade”.': 'hvor meget ville ikke allerede være vundet, blot vi alle hver aften i tre minutter rettede vort øje mod stjernehimlens uendelige verdener?'

Digterpræsten Kaj Munk ville nok have peget på en enkelt anemone i skoven, når han - i hans anemonehyldest med titlen 'Hvad var det dog, der skete”-, i sangens sidste fem ord udbryder: Hvor er din skaber stor!

© 2016 www.gribskovonline.info · Redaktion: Sv. Erik Jacobsen, Ansvarhavende · Telefon 51 92 28 30 · Mail: gribskovonline@yahoo.com