1/1

Gilleleje: Bragende interessant tur til Kullen

5. august 2019

Gilleleje Museumsforenings tur til venskabsforeningen Kullens Hembygdsförening på den anden side af Sundet blev en bragende succes, hvis man skal dømme ud fra deltagernes kommentarer på hjemturen.

Svenskerne havde taget initiativet til at genoptage det mangeårige samarbejde, og mange af Gilleleje museumsforenings medlemmer havde meldt sig. De blev hentet i Helsingborg i en næsten symbolsk totalt renoveret historisk bus, som Helsingborgtrafikkens Museumsforening vedligeholder og kører: En Scania-Vabis fra 1966 med seks cylindere og 190 hestekræfter.

Første stop var ved Bracke Mølle, der ligger 40 meter over havet ved Lerhamn. Den oprindelige mølle på stedet brændte i 1946 og den nuværende mølle fra 1979 blev fragtet fragtet fra Helsingborg og genopført. Møllen er oprindelig fra Småland men blev i 1860 flyttet første gang til Helsingborg.

Efter en grundig rundvisning og frokost gik turen til Brunnby Kirke, hvis ældste dele stammer fra 1100-tallet. Den er fyldt med meget flotte kalkmalerier fra den tid, da området var dansk.

Fra Brunnby Kirke gik turen videre til den firlængede Hustoftagården, som Kullens Hembygdsförening passer godt på. Her var der kaffe og våffler med flødeskum og syltetøj. Seks mennesker bruger en del af deres fritid på at vedligeholde bygningerne, der står som da den sidste faste beboer flyttede ud i 1982. Men gårdens indretning og bygninger viser langt længere tilbage. Man kan næsten få fornemmelsen af livet på landet i 1800-årene.

Efter en lang og solrig dag sagde danskerne farvel til deres svenske hovedvært Marianne af Uggla, som sammen med de øvrige i hembygdsföreningen havde været fortæffelige værter.

Og som formanden for Gilleleje Museumsforening, Birgit Sørensen, sagde i sin takketale: - Det bliver svært at overgå nå vi næste år skal arrangere en tur for Kullens Hembygsförening.

Der blev lyttet opmærksomt, da en af de svenske værter fortalte om gårdens historie. (Foto: Lars Thomas Thomsen).

Marianne af Ugglas til venstre var en fortræffelig hovedvært på turen i det svenske. (Foto: Lars Thomas Thomsen).

Der fortælles om Brunnby kirkes rige historie. (Foto: Lars Thomas Thomsen).

Der blev lyttet opmærksomt, da en af de svenske værter fortalte om gårdens historie. (Foto: Lars Thomas Thomsen).

1/3

En del af deltagerne foran den smukke Bracke Mølle. (Foto: Lars Thomas Thomsen).

En del af deltagerne foran den smukke Bracke Mølle. (Foto: Lars Thomas Thomsen).

1/1