Museum Nordsjælland har sammen med Gilleleje og Omegns Museums-forening igen i år arrangeret byvandringer i det historiske Gilleleje. Årets ture afsluttes torsdag 8. august.

Museum Nordsjælland har sammen med Gilleleje og Omegns Museums-forening igen i år arrangeret byvandringer i det historiske Gilleleje. Årets ture afsluttes torsdag 8. august.

1/1

Gilleleje: Byvandringer i den historiske bydel

29. juli 2020 

Museum Nordsjælland  har sammen med Gilleleje og Omegns Museums-forening igen i år arrangeret byvandringer i det historiske Gilleleje. Årets ture er godt i gang og oplever meget stor tilslutning. Det erhver torsdag og mandag.  Der er start kl. 15.00 ved Ankeret på Stejlepladsen ved Gilleleje Havn.

Turen varer halvanden time og er på lidt under en kilometer. Der sluttes af med rundvisning i Skibshallerne, hvor der er lejlighed til at se udstilling om livet på Nordkysten før og nu.

 

Tre guider står for turene på skift. Det er museumsinspektør Søren Frandsen og to tidligere formænd for Museumsforeningen, Svend Henrik Svendsen og Lars Thomas Thomsen.

Gilleleje er en fisker- og turistby. Bygget på sand og sild, har fiskerlejet en rig historie, som også omfatter sørøveri og skibsforlis. Byens fiskere byggede i 1530'erne den første protestantiske kirke i Danmark. Under Anden Verdenskrig blev 1300 danskere af jødisk afstamning reddet til Sverige fra Gilleleje-området.

Der bliver lejlighed til at høre om 'Storbyen  Gyldeleye' (Gilleleje), Redningen af de danske jøder i 1943, Gillelejes sørøvere, og da 'Kjø'venhavnerne' kom til Nordkysten.  Der fortælles også om den første protestantiske kirke, der blev indviet i Gilleleje i 1538.

Mødested og pris

Turene starter kl. 15 ved mødestedet ved det store anker på Havnevej i Gilleleje og slutter i Skibshallerne. Turene koster 75 kroner og entre til museet er inkluderet. Børn og unge under 18 år deltager gratis. 

Læs også: Klar til udstilling på Stejlepladsen