1/1

Gribskov: Dybbøls møllebygger ser på Ramløse

13. september 2019

Gribskov er ved at opbygge et skæbnefællesskab med Dybbøl i Sønderjylland. Byrådet valgte at synge om Danmarks nationalsymbol, Dybbøl Mølle, som optakt til septembermødet, og nu træder Dybbøls møllebygger, Morten Anker Petersen, til for at kigge nærmere på, hvad der skal til for at få Ramløse Mølle 'på vingerne' igen efter haveriet i sommer, da den ene vinge knækkede af.

Morten Anker Petersen, der er 6. generation i Tømrer og Snedkerfirmaet Karl D. Petersen i Avnbøl mellem Sønderborg og Aabenraa, har for nylig startet arbejdet med at få Dybbøl Mølle tilbage i storhed, så det er klar til 100-års fejringen af Genforeningen i 1920. Møllen er også klar til at blive vist for hele verden, når Tour de France runder landsdelen i 2021.

Mindre begivenheder runder nok Ramløse, men behovet for at få renoveret møllen er lige så påtrængende, og i den kommende uge kommer den sønderjyske møllebygger en tur til Ramløse, hvor mølleforeningen og Gribskov Kommune har bedt ham om at bedømme skaderne på den knækkede vinge og på den tilbageværende samt på møllens tilstrand i øvrigt.

De mest akutte arbejder med at få ordnet møllens top er sat i gang, og det udføres af tømrermester Thomas Skov. Det er arbejder der ikke kan udsættes, idet møllen ikke må lide yderligere skade.

- Vi er i en god dialog med Gribskov Kommune, så vi har forhåbninger om, at der også kan ske noget indenfor det nærmeste års tid, så møllen igen kan køre på fuld kraft, siger formand Paul Plant. Men der er jo også en samlet økonomi sat tage hensyn til. Møllen ejes af Gribskov Kommune - og der skal afklares forsikringsspørgsmål og hvor stor andel, der kan dækkes af Gribskov Kommunes kasse, tilføjer Plant.

Projektet er endnu ikke prisfastsat men kan være fra formentlig 500.000 kroner op opefter. Det er en noget dyrere sag i Dybbøl.

3.5 millioner for Dybbøl Mølle

Vingerne på Dybbøl Mølle er slidt op. De er fra 1978, og renoveringen er en bekostelig affære. Men møllen er et anliggende for hele nationen. Folketinget har bevilget 2.5 millioner kroner af den ventede udgift på 3.5 millioner. 

Og ved godkendelse af renoveringen i Slots- og Kulturstyrelsen blev der givet et tilskud på yderligere  500.000 kroner, da der er tale om en fredet bygning, dateret tilbage til 1774. De resterende penge er netop kommet på plads, og hjælpen har været lige i nærheden.

Fabrikant Mads Clausens Fond har nemlig givet 400.000 danske kroner til Dybbøl Mølles renovering, så fonden er med til at sikre, at møllen kan stå præsentabelt ved fejringen næste år.

Dybbøl Mølle - og Dybbøl Banke - indgår i Museum Sønderjylland, der har status som et statsanerkendt specialmuseum og samtidig fungerer som koordinerende institution for museerne i denne del af landet.

Ramløse Mølle er under Museum Nordsjællands vinger, men det det er mølleforeningen, der står for daglig drift og aktiviteter - med besøg af over 2.600 børn og voksne til mølledage samt besøg fra skoler og daginstitutioner.

Læs også: Der er noget galt ... i Gribskov