1/2

Gilleleje: Uheldige endte i sorttjærede ligkister

18. november 2019

Journalist og forfatter Niels Bjørn Hansen har skrevet om de danske sørøvere og de uheldiges skæbne. Onsdag 20.november kl. 19.30 fortæller han i Gilleleje Gamle Posthus om De sorttjærede ligkister, hvor kaperne blev holdt fangen. Arrangør er Gilleleje Museumsforening og Museum Nordsjælland. Der er gratis adgang.

 

For 200 år siden lå der 200 sørøvere i 20 småskibe på stranden i Gilleleje. Det var fiskere og andet godtfolk, som havde udrustet deres både til kaperkrig. Det vil sige, de var sørøvere godkendt af den danske konge til at angribe især engelske skibe. 

Sørøverne bedrev deres gerning fra den åbne strand. Det var længe før der kom havn. 200 sørøvere var lige så mange som byen havde indbyggere først i 1800-tallet.

Kongen havde sanktioneret at man blev kaper, sørøver, på kongens bud, efter at englænderne i 1807 havde terrorbombet København – i øvrigt det første massebombardement af nogen storby.

De sørøvere, som havde heldet med sig, blev rige. De, der blev taget af englænderne, blev sendt til Prisonen. Det var tidligere danske orlogsfartøjer som nu var indrettet til særlige fængsler. Alle huller som kunne give lys i fartøjet, var lukket til, og de fangne kapere blev smidt ned i mørket gennem en lem i dækket.

I museumsudstillingen i Skibshallerne på Gilleleje Hovedgade hænger en tegning fra 1810, hvor en samtidig kunstner har tegnet hvordan fire både fra Gilleleje i 1810 angriber et amerikansk fartøj ud for Kronborg.