1/2

Gilleleje: Fanger i tjærede ligkister turistattraktioner

21. november 2019

Salen i Gilleleje Gamle Posthus i Gilleleje var fyldt, da journalist og forfatter Niels Bjørn Hansen fortalte om de danske kaperes skæbne i britisk fangenskab 1807-14. Det vil sige at tæt ved 60 var mødt frem for at høre om sørøverkrigens ofre for kun lidt over 200 år siden. 

Kapere var et andet ord for sørøvere. Og i bogen Sørøvere på Kongens Bud skrev Niels Bjørn Hansen om kaperkrigen og om kampen mod englænderne. I den seneste bog, Sorttjærede ligkister, har Niels Bjørn Hansen set nærmere på hvad der skete med de, som blev fanget af de engelske orlogsskibe. 

  • Man skulle huske at have kaperbrevet fra Kongen med ombord, sagde Niels Bjørn Hansen. For havde man ikke det, så blev man hængt fra rånokken på stedet. Kaperbrevet gjorde at man endte som fanger i stedet.

Og det var for de fleste en barsk omgang. Flere gange diskuterede politikerne i det engelske parlament, hvor meget mad fangerne skulle tildeles. De blev 'opbevaret' i gamle danske flådeskibe under usle forhold. Som en fange udtrykte det senere: Vi fik for lidt mad til at leve af, men for meget til at vi døde af sult.

 

Og et sted mellem to og fem procent af fangerne omkom. Det lave tal er fra en engelsk undersøgelse mens det højere tal er fra en norsk. Men man døde af alle de sygdomme, som følger af underernæring og katastrofale sanitære forhold. 

Omkring 7.000 danske og norske søfolk – Danmark og Norge var ét rige dengang – blev taget. Langt de fleste var almindelige søfolk fra de langt over 1000 handelsskibe, som englænderne beslaglagde. Og alle blev behandlet lige dårligt. Undtagen officererne, som på deres hædersord kunne blive behandlet som 'gentlemen'.

Det siger nok noget om tiden og menneskets evige nysgerrighed, at fangerne på skibene blev til rene turistattraktioner for velstillede englændere. Forsiden på bogen Sorttjærede ligkister er en tegning, der viser hvordan to joller med fine damer ombord, sejler rundt om et fængselsskib. Billedet er lavet af en fransk fange og udstillet på Guildhall Museum i Rochester i England.