11. juni 2019

Søndag 16. juni kl. 13-16 fejres Dansk Mølledag på Ramløse Mølle. Det markerer samtidig den egentlige start på årets møllesæson. Dansk Mølledag er den nationale festdag, hvor flere end 100 vand- og vindmøller lukker porten op for publikum.

 

Målet med Dansk Mølledag er at skabe opmærksomhed om vore gamle vand- og vindmøller for derigennem at øge forståelsen for bevarelsen af denne del af vor kulturarv.

Møllesvendene tager imod gæsterne og indvier dem i den spændende gamle mølles historie, konstruktion og drift. Hvis vind og vejr tillader det, bliver møllen sat i gang, og der bliver malet økologisk mel. Det populære møllemel - rug, hvede og spelt- kan købes i Møllen - direkte fra møllens kværn.

To håndkværne for børnene

På møllen er der nu to håndkværne, som begge er blevet et hit hos børnene. De hygger sig med at male mel og hælde det i en pose, som de kan tage med sig hjem. Et 'keglespil' er sammen med spillet 'Først til mølle' også populært.

I det hyggelige gæstgiveri vil der være mulighed for at købe og smage hjemmelavede mølleboller til en kop kaffe eller te samt vand eller saftevand.

Håndværkermuseet

Bødker-, urmager-, skomager- og kobbersmedeværkstedet i håndværksmuseet er åbent. Her viser og fortæller Ebbe Jørgensen om de gamle håndværk. Børnene kan også prøve kræfter med en gammeldags høvl i bødkerværkstedet under kyndig vejledning af Martin Jonsson.

 

Her kan børnene også slibe en råt udskåren smørkniv af træ, så den bliver rigtig flot, og måske prøve at samle et trækar.

Ny 'omgang'

Lokale håndværkere er i gang med udskiftningen af den såkaldte 'omgang', som man kan gå ud på fra kværnloftet. I første omgang renoveres ca. halvdelen af omgangen. Den forventes at være klar til mølledagen 16. juni.

 

Historiske køretøjer og plov

Ole Nemmings gamle Ferguson traktor er udstillet tillige med den over 100 år gamle fastvogn, som Mølleforeningen har erhvervet i Assens på Fyn. Effekterne er opstillet for at vise, hvordan man engang bragte korn og mel til og fra Møllen. Begge køretøjer er meget populære hos børnene.

Annette Bech har for nylig skænket Møllen en gammel hestetrukket plov, som Erik Djørup er ved at renovere, så den er klar til mølledagen.

Der er gratis adgang til alle seværdigheder og aktiviteter.

© 2016 www.gribskovonline.info · Redaktion: Sv. Erik Jacobsen, Ansvarhavende · Telefon 51 92 28 30 · Mail: gribskovonline@yahoo.com