1/1
Valby: Genforeningssten igen på plads

19. juli 2020

Valby Bylaug har fuldendt arbejdet med genforeningsstenen, der blev placeret i landsbyen ved skolen, der i dag huser Nordsjællands Efterskole. Stenen blev opsat i 1926 til fejring af, at Sønderjylland efter folkeafstemningen i 1920 blev forenet med Danmark.

 

Stenhugger Hans Lerche Nielsen, har restaurerer stenen og trukket teksten på stenen frem. Det er også sket med de tre små mindesten, der er over faldne i de Slesvigske Krige i 1848-49 og 1864.

 

Bylauget har også forskønnet den lille plads ved stenen og har blandt andet plantet genforeningsroser, som Gribskov Kommune ligesom i Gadekæret i Helsinge har erhvervet til formålet. Kulturudvalget har ydet tilskud til nedtagning, restaurering og opsætning af stenen.

 

En planlagt fejring af 100-året er tidligere i år udskudt som følge af Corona-nedlukning, der ramte efterskolen, men bylauget arbejder ny på at finde en dato i det nye skoleår, når det kan aftales med den nye forstander, Morten Bech.

 

Læs mere om genforeningsstenen - og registreringen af de tre faldne fra krigene: HER

© 2016 www.gribskovonline.info · Redaktion: Sv. Erik Jacobsen, Ansvarhavende · Telefon 51 92 28 30 · Mail: gribskovonline@yahoo.com