1/1

1/2

Oktober '43: Gilleleje i høj kurs hos præsident

1. oktober 2018

Når Israels præsident, Reuven Rivlin, som statsminister Lars Løkke Rasmussens besøger Gilleleje torsdag 11. oktober, til mindegudstjeneste i Gilleleje Kirke, er det anden gang, en israelsk præsident besøger Gilleleje. I 1987 var daværende præsident Chaim Herzog gæst i Danmark - og insisterede på at besøge Gilleleje. Byens og dens borgeres indsats for redningen af jøderne var i høj kurs hos præsidenten, der var ledsaget af Dronning Margrethe.

Af Bjarne Pedersen, daværende børne og kulturdirektør i Græsted-Gilleleje Kommune

I forbindelse med statsbesøg fra den israelske præsident Chaim Herzog i november 1987 havde han specifikt udtrykt ønske om at besøge Gilleleje, og Dronningen ville også deltage.

Det satte kommunens administration og mange borgere på den anden ende. Der var både officielle begivenheder der skulle planlægges og der skulle aftales besøg rundt om i byen, herunder med de overlevende der havde deltaget i redningsaktionerne og hele det store sikkerhedsarrangement der skulle stables på benene pga Præsidenten. Sammen med bogholder Otto Olsen og sekretariatschef Anni Møller stod jeg for arrangementet.

Selve dagen gik med officiel modtagelse på Rådhuset, hvor borgmester Svend Åge Nielsen på byrådets vegne tog imod og hvor både borgmester, Præsidenten og Dronningen talte. Derefter var det kørsel i åben vogn til kirken, hvor præsterne Elisabeth og Jørgen Balle tog imod og viste rundt i kirken og herunder på loftet, hvor en af de ikoniske historier jo udspillede sig.

Ombord på 'Mågen'

Derefter gik turen til havnen, hvor præsident og Dronning tog sig god tid til at hilse på de mange, mange fremmødte. Til lejligheden havde fisker Niels Sørensen sejlet 'Mågen' over til kajen, så Præsident enog Dronning kunne gå ombord og høre Niels fortælle om de fortællinger han selv havde fået fra sin far, Axel Sørensen, der havde sejlet den oprindelige båd 'Mågen'.

 

Herefter var der frokost på Restaurant Fyrkroen og for alle andre end præsidenten var det noget helt specielt med en frokost, hvor der var frømænd i vandet, snigskytter i træerne, helikopter i luften og flere sikkerhedsfolk i restauranten. Det lod vi os nu ikke mærke med.

Præsidenten og borgmesteren havde det rigtig godt sammen og på et tidspunkt viftede Præsidenten tolken væk. Borgmesteren kunne meget lidt engelsk, men de to kommunikerede på livet løs.


Genvisit to gange i Israel

Præsidenten og Dronningen havde det tilsyneladende meget behageligt, og frokosten fortsatte en del udover den fastsatte tid. Ved afslutningen af dagen inviterede Præsidenten Gilleleje på besøg hos ham i Israel året efter (1988) og 145 drog afsted med borgmester Svend Åge Nielsen i spidsen, og det var ved den lejlighed alle deltagere plantede et træ i 'Gilleleje-skoven'.

 

I 1993 besøgte Gilleleje igen Israel i anledning af 50 året for 1943 og denne gang førte borgmester Jannich Petersen an og herunder om plantning af yderligere 50 træer i skoven der står der den dag i dag.

Hofmarskal og ceremonimester til generalprøve

Forud for selve besøget, der var 5. november, i Gilleleje var der som nævnt foregået meget planlægning og hele arrangementet blev faktisk gennemført i en generalprøve, hvor hofmarskal Hans Sølvhøj og ceremonimester Christian Eugen-Olsen deltog og gav gode råd. Også turen med 'Dronningen' blev gennemført. Det var rådhusets altmuligdame Jonna Jørgensen, der op flotteste vis påtog sig rollen.

Bo Ferdinandsen har foreviget både generalprøve og selve dagen på to videoer der på flotteste vis dokumenterer begivenhederne.