Olympisk chance: Gribskovs vilje til elite afprøves

12. august 2018

Det er næsten en århundrede-begivenhed, at Gribskov Kommune kan have en olympisk deltager. - og måske medaljevinder. Efter Poul-Erik Høyer og hans guld i 1996 står den nu dobbelte europæiske bronze-medalje-svømmer, Emely Gantriis med muligheden i 2020 i Tokyo og 2024 i Paris for kvalifikation - men det kræver en helt ekstraordinær indsats, herunder også økonomi. Derfor tester Helsinge Svømmeklub nu Gribskov Kommunes vilje til at bakke den ypperste elite op.

Det handler om, hvordan det er muligt for de lokale klubberne at fastholde tilknytning til deres - meget få - udøvere, der når ud over talentniveau og kæmper om pladser på de olympiske forbunds hold og Team Danmarks medalje-satsninger.

Gribskov Byråd gar for fem år siden vedtaget en idrætspolitik, hvor der også er plads til eliten, men det er ikke defineret, hvor der bakkes op økonomisk om klubberne, der tager det store og kostbare træk.

'Gribskov Kommune skal gennem Gribskov Elite og Talentudvikling tilbyde børn og unge med særlige talenter mulighed for at udvikle sig på et højt niveau'.

Derfor havner en ansøgning til byrådets idrætsudvalg foreløbig havnet lidt i ingenmandsland med henvisning til, at det ikke er specielt budgetlagt. Helsinge Svømmeklub har søgt om 25.000 kroner i ekstraordinært tilskud i dette efterår og yderligere 50.000 kroner både i 2019 og 2020 frem mod Emely Gantriis mulige kvalifikation til OL.

Støtter elite-svømmer økonomisk

Svømmeklubben støtter i forvejen Emely Gantriis økonomisk og betaler for alle landsholdaktiviteter, der ikke er dækket af svømmeunionen eller i Team Danmark regi. Den 18-årige svømmer er flyttet fra Helsinge og træner nu primært i svømmeunionens elitecenter i Bellahøj-badet ved København.

 

- Men det er økonomisk tungt for Helsinge Svømmeklub at rejse yderligere penge uden at det går ud p

over de øvrige aktiviteter i klubben, påpeger formand Lars Frederiksen i ansøgningen til Gribskov Kommune.

Den kommer netop i kølvandet på, at Emely Gantriis indenfor et år været med til at sikre Danmark finaleplads hvor bronzemedalje i holdkappen på 4x100 meter crawl. Første gang var i København ved kortbane-EM og for få dage siden ved European Championships i Glasgow, hvor svømning indgik som en af de helt store events.

Sidestilling med håndbolden

Gribskov Kommune har over en lang årrække støttet elite-håndbold gennem tilskud og sponsorrater på adskillige millioner kroner. Senest er der ydet ekstra 100.000 kroner oven i et fornyet sponsorat på en kvart million kroner årligt.

Denne elite-satsning er dog trukket ud af idrætsudvalgets budget og håndteres som en 'strategisk statsning', der er i erhvervsregi. Det er sket for at sikre, at denne statsning ikke blev viklet ind i  spørgsmål om hvordan det kunne gå ud over breddeidrættens aktiviteter,.

Sponsorat til svømmeklubben

Aktuelt kan Helsinge Svømmeklubs udfordring om at fastholde og støtte Emely Gantriis i klubben - også som forbillede for andre børn og unge i klubben - løses med et egentligt sponsorat, der kan sætte kommunen på landkortet med et mangfoldigt idrætstilbud.

- Emely vil være en god repræsentant for hele Gribskov Kommune og gennem både medierne, andre aktiviteter  og ved foredrag vil hun være en formidabel ambassadør for kommunen, betoner Lars Frederiksen.

Læs også: Flere talenter skal udvikles

© 2016 www.gribskovonline.info · Redaktion: Sv. Erik Jacobsen, Ansvarhavende · Telefon 51 92 28 30 · Mail: gribskovonline@yahoo.com