Bethel-Bielefeld-1_edited.jpg

En af de ubrugelige: Günthers vidunderlige jul

24. december 2019

Ingen havde forestillet sig, at Hitler ville sætte fokus på skønsmæssigt en million syge landsmænd med den begrundelse, at de var ‘ubrugelige’ og blot spiste maden fra dem, der kunne arbejde. En amerikansk dr. phil. og forfatter valgte at sætte fokus på én blandt den million, nemlig Günther, der var blevet afleveret til det kristne barmhjertighedscenter Bethel’ i Bielefeld med ordene fra familien: ‘Han er slet ingenting til!’ Han var så svag, at han end ikke kunne betros at holde et lys juleaften.

Af tidligere redaktør Tage Bechmann, Gilleleje, og tidligere Melby-præst Poul Erik Bechmann

Som én af hans mange ugerninger beordrede Hitler, at der skulle sættes fokus på skønsmæssigt én million tyskere, der skulle udryddes, fordi de var uhelbredelige eller ubrugelige. Hitler valgte sin effektive livlæge dr. Brandt til at lede udryddelsesprogrammet.

Fra Hitlers fokus på én million blev der omgående sat fokus på de titusinder af syge og handicappede, der havde deres trygge hverdag på blandt andre kristne centre, herunder den store barmhjertighedslandsby Bethel i Westfalens hovedby Bielefeld - oprettet af F. Bodelschwingh.

’Slet ingen nytte til’
Den amerikanske dr. phil. og forfatter Edna Hong valgte i sin beskrivelse af Bethel at sætte fokus på én person dér, nemlig Günther. Han blev afleveret af sin familie til Bethel med ordene: ‘Han er slet ingen nytte til’. Men gennem en bog af fru Hong, der har fjernøstlige rødder, er Günther blevet kendt og elsket - også i Fjernøsten. Her i efteråret 2009 bakkede blandt andre det japanske kejserpar igen-igen det forbilledlige og verdensberømte barmhjertighedscenter Bethel op.

Med livet som indsats nægtede Bethels leder pastor Fritsche at udfylde de grønne patientskemaer til Hitlers medarbejdere, der skulle sætte navne på udryddelserne. Fritsche rejste til Berlin igen og igen for at forklare Hitlers livlæge, at han fandt det afskyeligt at dræbe syge og handicappede. Hans og andre kirkefolks frygtløse indsats reddede titusinders liv, mens bomberne 11 gange regnede ned over barmhjertighedslandsbyen.

- Hvorfor er jul så vidunderlig?
Günther anede intet om jul, da han kom til Bethel. ‘Hvad særlig vidunderligt er der ved julen?’, spurgte han de andre børn. Én svarede: ‘Julen er så vidunderlig, fordi Gud sendte sin søn, vores frelser til os’. Pigen Leni bliver spurgt om, hvorfor Gud sendte sin søn til os? Et stort lys bryder frem i hende, da hun triumferende råber: ‘Fordi, fordi der er skår i alting’.

Forstanderen er lykkelig for dette svar og siger: ‘Det er ikke for at klistre skåret på, men for at gøre alting nyt, at julen er så vidunderlig’.

Günthers hænder var ubrugelige
Günther viste sig ferm til at lære vers fra advents- og julesalmer udenad - for ikke at tale om løfterne århundreder i forvejen fra Det gamle Testamente om den kommende Messias. Han reagerede ikke, da hans navn ligesom de andre modtagere blev råbt op for at modtage en julegave. Han havde ikke fantasi til at forstille, at HAN skulle have noget. Han var derfor ovenud

lykkelig, da han fik sit livs første gave - et tog - juleaften. Han kunne ikke betros et tændt lys juleaften. Det havde han ikke hænder til. Det var imidlertid nu blevet Günthers største ønske at få bragt videre til andre ‘hvad der er så vidunderligt ved julen’.

Måtte vi alle følge i de hjulspor, der blev sat af hans kørestol, når vi i 2009 skal virke, hvor vi er placeret, for at udbrede julens budskab i ord og gerning om Frelserens fødsel, om Kristustro, håb og kærlighed.

En hjerteforbindelse: brugte frimærker
Bethel er absolut et besøg værd. Denne artikels forfattere har selv for nogle år siden besøgt Bielefeld og den store barmhjertighedslandsby Bethel, og titusinder fra alle verdenshjørner kommer hvert år til stedet, der var forbilledet ved etablering af Kolonien Filadelfia i Dianalund. Forfatteren Pergande slutter sin bog med en præcis beskrivelse af stedet: ‘Bethel, et fyrtårn i verden’.

Mange beholder livet igennem en hjerteforbindelse til Bethel ved at sende brugte frimærker til de handicappedes frimærkeværksted og får som tak Bethels lille, billedrige blad ‘Bote von Bethel’ - ‘Budskab fra Bethel’. Ved at støtte og dermed sikre Bethels fremtid får patienterne i vor tid også mulighed for lige som Günther at leve et rigere liv og også opleve, ‘hvorfor jul er så vidunderlig’.
Velsignet advent og jul til alle netavisens læsere.


Artiklens forfattere har begge besøgt Bethel.

Kildemateriale: Edna Hongs ‘Håbets dal’, En handicappet dreng finder tryghed og kærlighed midt i Nazi-Tysklands rædsler. 160 sider. Dansk Luthersk Forlag l982.

Kurt Pergandes ‘Den ensomme i Bethel’. Friedrich von Bodelschwingh og beretningen om hans værk. 360 sider. Lohses Forlag 1965.