1/1

Kirke & Tro: Halloween - i ’kærkens propaganda’

21. oktober 2019

Af tidligere redaktør Tage Bechmann, Gilleleje, og tidligere Melby-præst Poul Erik Bechmann

 

Dagbladet Aktuelt havde i bladtegner Mogens Juhl en mestersatiriker. Han kan også i 2019 kalde smilet frem, selv om han lukkede sine øjne for flere årtier siden.

Et år ved juletid tog Juhl afsæt i en radiorundspørge, der afslørede, at 11 ud af 22 ikke anede, hvorfor vi fejrer jul. Han tegnede et ældre ægtepar foran en kirke. Begge var belæssede med gaver. En reporter rakte en mikrofon hen til fruen, der pegede på kirkens opslagstavle, der indbød til tre julearrangementer. Forarget sagde fruen: 'Men for resten synes jeg, det er lovligt  skrapt, at kærken ta’r den til indtægt for sin propaganda'.

Hvad ville kejseren have sagt?

Ja, hvad ville kejser Aurelian i 200-tallet havde sagt til, at de kristne i Rom begyndte at fejre jul århundredet senere på selv den dato - 25. december -, hvor han - efter en sejr på slagmarken - havde indført en fest for den orientalske solgud Sol Invictus? Nu blev det en fejring af Jesus, Solenes Sol fra Bethlehem!

Halloween på rekordtid

Vi andre havde heller ikke forestillet os for få årtier siden, at halloween en gang skulle tages til 'indtægt for kærkens propaganda'.Skikken blev skubbet igang i Danmark af blandt andre Ekstra Bladets gyserforestillinger i Scala, besøgsrekorder i Tivoli, Fætter BR, Legoland og andre sommerlande og supermarkeder. Halloween skabte også julelys i øjnene hos græskarproducenterne især på Samsø. 

Tager man en rundtur til butikker i f.eks. Gilleleje, kan man let sikre sig uhyggeligt halloween-udstyr i stor stil lige fra selvlysende skeletter med lyd og bevægelse til en slikskål med påmalet edderkoppespind, der passer sig, når børnene kommer til døren og truer med 'slik eller ballade'.

Gyselig børnegudstjeneste

Ikke mindre uhyggelig er en sjællandsk kirkes invitation til udklædte børn til en 'gyselig børnegudstjeneste' med efterfølgende aftensmad tilsat 'mider og maddiker!'

 

Vi spår, at halloweens fremmarch med mørkets kræfter får en lys fremtid i folkekirken - godt hjulpet på vej af humørfyldte minikonfirmander, der betryggende ledsages af forældre og bedsteforældre. Når kirken er tro mod sit budskab om Kristus-tro, håb og kærlighed, har den en masse gode ord i vores såkaldte ‘'rygtkultu'’ til skrækindgydende spøgelser, skellet-tøjklædte, banditter og små prinsesser.

Nordsjællandsk pionér

Når halloweendagen 31. oktober er overstået, fejrer kirken - den første søndag i november den såkaldte allehelgenssøndag. Dens navn virker lidt for katolsk, og navnet synes at spærre for sit vigtige anliggende: at være en mindedag for de, der var vidner for kirkens Herre. Mange kirker gør den også til en almen mindedag, hvor navnene på sognets døde - siden sidste allehelgenssøndag -læses op.

 

Efterfølgende er der ofte kirkekaffe især for de pårørende. Vi har kun hørt om kirker - i Nordsjælland - , der får konfirmander til at skrive et brev til en, de har mistet. Præsten læser de mange breve op i kirken, og det er en gribende oplevelse at lytte til. Kirken hjælper dermed de unge til at få et ‘sorgens sprog’ , som mange voksne har det svært med.

 

Nordsjælland mod Nordjylland

Det vil være herligt, hvis dette nordsjællandske initiativ kan betyde, at allehelgenssøndag efter jul, påske og pinse bliver den nye, 4. højtid, og at “kærken ta’r den til indtægt for sin propaganda”!

Sker det, så vinder nordsjællænderne over nordjyderne, der altid hårdnakket har holdt fast i, at “Hjallerup Marked” uomtvisteligt er årets 4. store højtid!

© 2016 www.gribskovonline.info · Redaktion: Sv. Erik Jacobsen, Ansvarhavende · Telefon 51 92 28 30 · Mail: gribskovonline@yahoo.com