1/1

Oktober '43: Israels præsident besøger Gilleleje

28. september 2018 kl. 08.30

Gilleleje får torsdag 11. oktober besøg af Israels præsident, Reuven Rivlin, der er inviteret til Danmark af Statsminister Lars Løkke Rasmussen i anledning 75-året  den danske indsats for jødernes flugt til Sverige. I en lang række arrangementer er der sammenkomst i Gilleleje Kirke om formiddagen - og præsidenten og statsministeren vil lægge en krans ved 'Stævnen', skulpturen ved Stejlepladsen i Gilleleje. Den er i sin tid skænket af Jens Bo Larsens mindelegat og sat til minde om aktionen i 1943.

Det er dermed anden gang, Gilleleje får israelsk præsident-besøg, idet daværende præsident Chaim Herzog.  Dengang deltog Dronning Margrethe i et arrangement i Gilleleje. 

Kongehuset er ikke med ved besøget i Gilleleje Kirke - men præsidenten besøger både Marienborg og Dronning Margrethe som led i opholdet i Danmark.

Statsministeriet offentliggør senere fredag formiddag programmet for præsidentens ophold - og det bliver blandt med deltagelse i flere markerings af jubilæumsåret for begivenhederne i oktober 1943.

Det er bestemt ikke hverdagskost at Israels statsoverhoved kommer til Danmark. Senest skete det i forbindelse med COP15 i Danmark i 2009, hvor Shimon Peres ledte den israelske delegation og ellers skal vi helt tilbage til november 1987, hvor daværende præsident Chaim Herzog besøgte Danmark, oplyser Israels ambassade.

 

Ud over officielle ceremonier i Gilleleje Kirke og i Københavns Synagoge er der blevet lagt et spændende program for præsidenten, der bl.a. inkluderer besøg hos Novo Nordisk og Københavns Havn.

Statsministeren være vært ved en frokost med præsident Rivlin på Marienborg. Om aftenen taler statsministeren ved Det Jødiske Samfund i Danmarks markering i Synagogen i København.

 

Må aldrig glemme uhyrlighederne-

Vi må aldrig glemme de uhyrligheder, der fandt sted under 2. Verdenskrig. Redningen af de danske jøder er en central del af vores fælles historie. Det er vigtigt, at vi mindes og lærer af fortiden. Derfor ser jeg frem til at kunne mindes de danske jøder, der mistede livet under flugten eller døde i Theresienstadt, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Samtidig skal vi hylde den medmenneskelighed, som redningen af over 7.000 danske jøder markerer. Det mod, som danske borgere udviste for 75 år siden, kan stadig røre mig den dag i dag. Vi skal bruge 75-året til at se hinanden i øjnene og huske på de centrale værdier, der er grundlaget for vores fælles civilisation, tilføjer han.

© 2016 www.gribskovonline.info · Redaktion: Sv. Erik Jacobsen, Ansvarhavende · Telefon 51 92 28 30 · Mail: gribskovonline@yahoo.com