Jan-Ferdinandsen.jpg
Gribskov: Kan spare 75 millioner på at bygge helt rådhus

11. maj 2020

Gribskovs politikere kan spare 75-80 millioner kroner ved at lave et samlet rådhusbyggeri - nu - øst for Gribskov Gymnasium ved at kombinere det med brug af det nuværende rådhus til de sundhedsfaglige aktiviteter, der er planlagt sammen med fase ét af rådhuset i Helsinge Øst. 

 

Gribskovs borgmester i 2010-13, Jan Ferdinandsen, opfordrer byrådet til at se alvorligt på at lave det som et alternativ til det udbud, der arbejdes med lige nu.

 

Helsinges borgmester frem til 2005, Claus, Lange mener ligeledes, at byrådet ikke tænker sig ordentligt om - for at sige det på en pæn måde.

 

Ferdinandsen og Lange, er på linje med advarsel mod, at byrådet bliver ved med at skubbe den endelige rådhusløsning foran sig - ved kun at bygge et halvt nyt rådhus og vente i et ukendt åremål med at bygge resten, så administrationen kan samles helt. Det er en anlægsudgift på i hvert fald 75 millioner kroner, der tårner sig op for fremtidige byråd. Hertil kommer også en stadigt stigende vedligeholdelsesudgift for det nuværende rådhus.

 

Jan Ferdinandsen har set ind i en business-case, der underbygger regnestykket. Han har heller ikke forsømt at lægge det frem for politikerne. Men det er uvist, om det er taget ned. Udbudsvilkårene for Helsinge Øst-projektet, der er på byrådets bord tirsdag 12. maj, er helt ‘lukket land’.

 

Businesscase underbygger

- Jeg kan ikke bebrejde det nuværende byråd for, at vores byråd ikke fik samlet administrationen. Den var ganske vist forberedt, så den enten kunne ske på vestsiden af stationen eller ved at lave et kombineret administrations- og boligbyggeri over Rådhusvej til Møllebakken. 

 

Men at alt det forberedende arbejde med opkøb af arealer, Claus Langes byråd gennemførte for at skabe byggemuligheden for rådhus-udvidelse og boliger, blev ødelagt ved at sælge Møllebakken til et meget massivt boligbyggeri, betoner Jan Ferdinandsen.

 

Byrådet råder over 108 millioner budget-kroner til det kombinere byggeri Helsinge Øst, heraf 68 millioner til rådhus. Hertil kommer en forventet salgsindtægt fra Birkevang-rådhuset i Gilleleje. Den kan på en god dag på mægler-kontoret indbringe op til 30 millioner, da der foruden bygningerne er en stor bygge-mulighed omkring det.

 

Et samlet rådhusbyggeri vil være på 9-10.000 etage-kvadratmeter, og det efterlader plads til, at der kan sælges et areal i Helsinge Øst til friplejehjem, der lige nu ikke er fundet arealer til i Helsinge-området. Her kan tages omkring 20 millioner kroner ind i salgsindtægt, så finansieringen af et helt rådhus til 140 millioner kroner vil være på plads, bedømmer Ferdinandsen.

 

Det efterlader knap 20 millioner kroner til nødvendig renovering og nyindretning af det nuværende rådhus til sundhedsfagligt hus.