Stenhugger Hans Lerche Nielsen har stenen hjemme ved sit værksted i Ørby og er nu ved at være klar med det flotte resultat. (Foto: Elisabeth Flensmark).

Stenhugger Hans Lerche Nielsen har stenen hjemme ved sit værksted i Ørby og er nu ved at være klar med det flotte resultat. (Foto: Elisabeth Flensmark).

1/2

Valby: Klar til genforenings-fest

22. marts 2020

Stenhuggeren i Ørby, Hans Lerche Nielsen, har lagt sidste hånd på arbejdet med et rense den store genforeningssten og de tre små mindesmærker samt genopfriske inskriptionerne, så de dermed er klar til den store indvielse, der er planlagt til mandag 18. maj i Nordsjællands Efterskoles lokaler.

Arrangementet starter kl. 19.30 ud ud over aktiviteterne i skolens festsal bliver der officiel afsløring af de gennemrenoverede sten og pladsen omkring, og der ventes også afsløring af den officielle genforeningsrose, der er udviklet i anledning af 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark. Udvalgsformand Morten Ulrik er inviteret til at klippe det røde bånd.

En lang række borgere har medvirket aktivt omkring bylaugets og skolens initiativ, og de er sammen med Valby-borgere og skolens elever og lærere inviteret til begivenheden.

Valby Bylaug og skolen står sammen om begivenheden. Rensningen af stenene og genopfriskningen af inskriptionerne er finansieret af Gribskov Byråds udvalg for Kultur, Erhverv og Oplevelsesøkonomi.

I anledning af 100-året er de mange genforeningssten over hele Danmark blevet fredet.

Læs også: Slægtsforskere har kortlagt historien

Læs også: Redder genforeningssten i Valby