JHO-Gilleleje-1

Helsinge: Kultursalon om sorg, angst og ensomhed

6. januar 2020

Der bliver sat fokus på nogle af livets smertepunkter ved foredragsaftener på Helsinge Bibliotek, som forfatter og forsker Jørn Henrik Olsen, Gilleleje, holder  i januar og februar på tre foredragsaftener, i en såkaldt Kultursalon, han tidligere har haft stor succes med i Gilleleje Bibliotek. også kaldet Kultursalon. Den første salon åbner onsdag 15. januar kl. 19.00.

 

Temaerne bliver nogle af de svære og udfordrende emner i de fleste menneskers liv. Det drejer sig om sorg, angst og ensomhed. Jørn Henrik Olsen fra Gilleleje giver oplæg om disse emner: Kærligheden koster sorgen, angst og ensomhed - og sorg når man mister langsomt. De to næste foredrag bliver onsdag 5. februar og onsdag 26. februar. Alle kultursaloner er kl. 19.00-21.00.

Jørn Henrik Olsen har i flere bøger belyst nogle af disse temaer. Det gælder for eksempel i hans seneste udgivelse fra efteråret, der bærer titlen Lystid i mørket: Essays om sorg, ensomhed og livsmod. Bogen har fået ganske overvældende anmeldelser og allerede vundet stor udbredelse. Det er muligt at købe forfatterens bøger disse aftener.

Kærlighed, død og sorg er som regel meget forbundne størrelser i et menneskes liv. Hver eneste kærlighedshistorie er en mulig sorghistorie. Sorgen er kærlighedens og glædens pris.

 

I den anden Kultursalon belyses ét af tidens store, komplekse emner, nemlig angst og ensomhed. Angst kan fremkalde ensomhedsfølelser. Også angst i nok så forskellige former og udgaver. Denne aften adresserer flere relevante spørgsmål også for de yngre årgange, for eksempel gymnasieelever og studerende.

 

Den sidste Kultursalon henvender sig blandt andet til pårørende og andre med kontakt til mennesker med for eksempel demens og Alzheimers. Når disse sygdomme udvikler tab - af for eksempel hukommelse, sprog, tids- og rumfornemmelse og ikke mindst samliv - kan det være en barsk udfordring for de livsvidner, der befinder sig tæt eller tættest på den sygdomsramte.

Alle interesserede er meget velkomne. Der kræves ingen særlige forudsætninger, og det er frivilligt, om man vil bidrage til den samtale, som ofte følger efter oplæggene.

 

På Helsinge Biblioteks hjemmeside står det oplyst, at der ønskes tilmelding. Det skyldes den praktisk tilrettelæggelse af de enkelte aftener. Det er helt gratis at deltage. Tilmelding klares online.