Mindelegatets bestyrelsesformand, Birgit Wulff, klipper det røde bånd og åbner udstillingen.

Mindelegatets bestyrelsesformand, Birgit Wulff, klipper det røde bånd og åbner udstillingen.

1/2

Gilleleje: Mindelegat viser 45 år donationer

16. juni 2019

Der er sat fokus på Jens Bo Larsens Mindelegat i årets sommerudstilling, der søndag er åbnet i Kulturhavn Gilleleje. den kan derefter ses til og med 4. august. Sommerudstillingen fortæller historien om Jens Bo Larsens Mindelegat, der gennem fem årtier har ydet tilskud til kunst, kultur og udsmykning og skænket bidrag til adskillige foreninger og formål i Gilleleje og omegn.

 

Der er også givet tilskud til bevaring af egnshistorie og minder. Alt til gavn og glæde for beboerne i de daværende Søborg-Gilleleje Sogne og til glæde for alle os, der bor i Gilleleje og ikke mindst vores mange gæster.

 

Siden H.C. Terslin, legenden fra Gilleleje Museum, modtog mindelegatets årlige hædersgave som den første i 1973, har ikke færre end 35 enkeltpersoner og ni foreninger modtaget anerkendelsen og de 5.000 kroner. for en ’uegennyttig gerning for andres ve og vel’.

 

Hædersgavemodtageren 2019 afsløres på udstillingens åbningsdag og kommer med i ligaen af mere eller mindre kendte personligheder, der har høstet anerkendelsen.

 

Stiftet i 1973

Jens Bo Larsens Mindelegat er stiftet 1973 af gårdejer Poul Bo Larsen, Bonderupgård, Gilleleje til minde om sin eneste søn Jens Bo Larsen, der levede1944-1972. Tanken om et mindelegat opstod, da Poul Bo ikke havde nogle livsarvinger og legatets fundament var i 1973 hovedejendommen Bonderupgård med tilhørende usolgte grunde samt en række grunde i det nuværende industriområde, Stæremosen.

 

Udstillingen, der falder netop det år Jens Bo Larsen ville være blevet 75 år, består blandt andet 13 store fotostater, udstillede skulpturer, borgmesterkæden, en vikingefrise, bøger, der er givet tilskud til, samt Gilleleje Plakaten. Alle uddelinger igennem årene samt hædersgaver vises kronologisk.

 

Omkring Kulturhavn Gilleleje findes skulpturer som ’Dynamisk Drejelig Form’ på Stationspladsen, ’Børn på Vippe’ på Kystvej, Fjordføl, der nu flyttes til Kulturhavnen, Skulpturen ’Abu-Simbel’, bro og bænke ved Kanalvej, Stævnen på Gilleleje Havn og Søborg-Slangen på Hovedgaden.

Fotos doneres til udsmykning

Disse skulpturer og flere andre er fotograferet af Gilleleje-fotografen Søren Thorsson, og de flotte fotostater indgår i udstillingen og doneres herefter til udsmykning. Efter at have set udstillingen kan den besøgende gå en tur og se skulpturerne i bybilledet, ligesom der arrangeres en guidet rundvisning et par gange over sommeren.

 

En sjældent set perle, der udstilles, er Borgmesterkæden, skænket i 1988 til Græsted-Gilleleje Kommune. Den meget smukke kæde befinder sig i det daglige på et fjernarkiv, men legatet har fået lov at låne den til udstillingen. Enkelte mindre skulpturer, bogudgivelser og ikke mindst den kendte Gilleleje Plakat udstilles også. Sidstnævnte er genoptrykt i anledning af udstillingen og sælges af Kulturhavn Gilleleje.

 

Udstillingen, der er sommerens ’Must See’, er lavet i samarbejde mellem Jens Bo Larsen Mindelegats bestyrelse og udstillingsgruppen på Kulturhavn Gilleleje. Mindelegatets hjemmeside kan findes på www.jblm.dk og legatet har også en facebookside JensBoLarsensMindelegat.

Læs også: Hædersgave til Annelise Lemche

Læs også: Fjordføl på ny græsgang i Gilleleje