1/1

Munkeruphus: Åbner med tekstildesign

3. april 2019

Munkeruphus indleder jubilæumsåret 2019 lørdag 6. april med ed en soloudstilling af den fremadstormende tekstildesigner Margrethe Odgaard, der har vundet adskillige internationale priser og udmærkelser for hendes innovative favntag med designbranchen.

I 2019 vil Aagaard Andersen kunne være fyldt 100 år og samtidig fylder Munkeruphus 30 år som udstillingssted. Det fejrer huset med et ambitiøst udstillingsprogram, der hylder eksperiment og nybrud indenfor brugs- og billedkunst.

 

- Til at indlede programmet kunne vi ikke tænke os nogen bedre end designeren Margrethe Odgaard, der har haft en mangeårig fascination af Aagaard Andersen, og som besidder samme nysgerrighed og altid undersøgende tilgang til sit fag og designbranchen. Begge kendetegnes ved ikke at skelne - men snarere udviske grænserne - mellem kunst og design, betoner Line Kjær, leder på Munkeruphus..

Til udstillingen på Munkeruphus, der bliver Margrethe Odgaards første store soloudstilling på en dansk kunstinstitution, har hun fået frie hænder til at skabe uden at skulle tilpasse sine idéer til designindustrien og de vilkår, der nu engang gælder der.

 

Slåskamp med hverdagens brugsgenstande

I udstillingen tager hun en slåskamp med hverdagens brugsgenstande og stille spørgsmål til, hvornår de er odd or even, - og i tråd med Aagaard Andersen konstant grænsesøgende praksis at udfordre brugskunstens pænhed og konventioner.

 

Udstillingens fokus bliver en søgen efter nye måder at udforske farver, mønstre og materialer på. Hvordan kan hun påvirke og forstyrre de tekstile processer, så farve og materiale fremhæves på dets egne præmisser? Og hvordan bevarer man en kunstnerisk nerve og håndens aftryk i et industrielt og serielt fremstillet produkt?

 

Med Odgaards ønske om at pille ved både sine egne og branchens forventninger til hende som tekstildesigner, som hun ofte føler er en klemme på hende, bliver udstillingen - med dets fokus på proces mere end på produkt - et både frisættende men også ambitiøst og krævende format. Undersøgelserne vil resultere i helt nye værker skabt til husets forskellige rum og tager favntag med nogle af brugskunstens arketyper som gardiner, gulvtæpper, tapet og dug.

 

Unikt samarbejde med designvirksomheder

Til udstillingen har Margrethe Odgaard indgået et unikt samarbejde med designvirksomhederne Kvadrat og ege tæpper, med hvem Aagaard Andersen også i sin tid arbejdede med.

 

Hos ege har Odgaard fået mulighed for at gå ind i tæppefirmaets produktionsapparat og arbejde direkte på maskinerne, ligesom Aagaard Andersen yndede at gøre det, når han arbejdede sammen med design-industrien.

 

Det er en drøm for både Margrethe Odgaard og Munkeruphus at skabe udstillinger på denne måde, og vi glæder os meget til at vise resultatet i udstillingen Never odd or even / Neve ro ddo reven, der åbner lørdag 6. april kl. 15-17, siger Line Kjær.

Munkeruphus har fået støtte fra  Kvadrat, ege, Montana, Statens Værksteder, Nationalbankens Jubilæumsfond, Oticon Fonden og Beckett-fonden til realiseringen af udstillingen.

Udstillingen kan ses til og med søndag 10. juni. Der er åbent fredag-søndag kl. 12-17. Der er entré på 70 kroner. Børn og unge under 18 år har gratis adgang.

© 2016 www.gribskovonline.info · Redaktion: Sv. Erik Jacobsen, Ansvarhavende · Telefon 51 92 28 30 · Mail: gribskovonline@yahoo.com