1/1

Asserbo: På mountainke til fortidssminder

17. april 2019

I anledning af fortidsmindedagen, søndag 28. april er Tisvilde Hegn Sporlaug og Museum Nordsjælland gået sammen om at arrangere en mountainbike-tur med indlagte fortidsminder. Turen følger Sporlaugets anlagte rute og på udvalgte fortidsminder vil der være posteret arkæologer, som fortæller om stederne.

 

Deltagerne kan således høre historien om Asserbo Slotsruin, som blev anlagt i slutningen af 1100-tallet, forladt i 1600 eller 1700-tallet for endeligt at blive udgravet af Frederik 7. i 1849 og de følgende år.

 

Ikke langt derfra ligger den tilsandede landsby Torup, som var en større landsby i middelalderen, men som måtte give op overfor sandflugten i 1500-tallet. Enkelte gårde er udgravet, men meget ligger endnu gemt under tykke sandlag midt i skoven.

 

Desuden kan deltagerne blive klogere på både stenalderens storstensgrave og bronzealderens imponerende gravhøje, som der findes i stort antal i Tisvilde Hegn. Begge dele vidner om for længst forsvundne tider, hvor arbejdskraft ikke var en mangelvare, og hvor de gravlagte blev æret med enorme anlægsarbejder.

Som rosinen i pølseenden vil der blive fortalt om retterstedet på Frederikshøj, som oprindeligt lå med en vid udsigt mellem Tibirke og Ramløse, så alle kunne blive afskrækket fra at begå ulovligheder.

Turen foregår i flere hold med ti personer, og der kræves forudgående tilmelding på lsj@museumns.dk. Pris er 50 kroner. Der er mødetid: kl. 10.00 ved Asserbo Slotsruin.