top of page

'Kurs mod friheden' i Gilleleje

'Den ultimative bog' om de dramatiske oktoberdage i Gilleleje i 1943, da over 1.500 jøder blev hjulpet i sikkerhed i Sverige via Gilleleje, er onsdag eftermiddag præsenteret for indbudte gæster i Kulturhavn Gilleleje. Bogen med titlen 'Kurs mod friheden' er skrevet af museumsinspektør Søren Frandsen, Gilleleje, og lokalhistoriker Lennart Rasmussen, Höganäs.

Søren Frandsen signerede stribevis af bogen.


Den tyske aktion mod jøderne i Danmark natten til 2. oktober 1943 udløste en modstand i den danske befolkning, som tyskerne ikke havde forudset. Folk fra alle samfundslag deltog i redningen af deres landsmænd.


For mange blev Gilleleje symbolet på flugten, der lykkedes, men også på trage- dien, da 60 jøder blev taget på Gilleleje kirkes loft.

I 'Kurs Mod Friheden' kommer alle, både venner og fjender, til orde.


Beretninger fra jødiske flygtninge, beboere i Gilleleje og omegn, modstandsfolk, tyske værnemagtssoldater, danske og tyske Gestapo-folk samt myndigheder og borgere i Höganäs har givet ny viden om, hvad der skete under jødernes flugt til Sverige i oktober 1943. 'Kurs Mod Friheden' handler om mennesk skæbner, der giver os alle stof til efter- tanke.

Bogen indeholder navnene på cirka 1.500 flygtninge af forskellige kategorier, der forlod det nordlige Sjælland og ankom til Höganäs og Kullabygden 1943–1945.


'Kurs mod Friheden' indeholder ikke blot nyt kildemateriale, men også et meget stort antal fotografier, der ikke tidligere har været offentliggjort.

Bogen kaster nyt lys over 2. verdenskrig i det nordlige Øresund, hvor den danske og svenske kystbefolkning samarbejdede om at redde de danske jøder og andre flygtninge fra nazismen.


bottom of page