top of page

Præster skal være dygtige kollegaer

Sophie Juel er søndag blevet indsat som ny provst i Frederiksværk Provsti af biskop Peter Birch. Hun knyttes samtidigt som præst til Helsinge-Valby sogne. Præsterne fra samtlige kirker i provstiet, der omfatter Gribskov Kommune og Halsnæs Kommune, tog del i indsættelsen i Helsinge Kirke.

Biskop Peter Birch og den nye provst, Sophie Juel, i spidsen for processionen ved indgangen til Helsinge Kirke.


Sophie Juel, der er 41 år, er født og opvokset i Rungsted Kyst, og har tidligere været kirkebogsførende sognepræst i Vipperød Sogn i Holbæk og Nordborg-Oksbøl Pastorat i Sønderborg.

Inden Sophie Juel blev præst, arbejdede hun blandt andet som teenkonsulent i KFUM og KFUK i Helsingør.

Præster skal ikke kun være teologisk dygtige, de skal også være dygtige kollegaer, siger Sophie Juel, der som provst vil fokusere på det gode kollegaskab. Og så er det vigtigt for hende, at kirken forholder sig til den tid, den befinder sig i.

Inden Frederiksværks nye provst begyndte på teologi, var hun et smut forbi statskundskab. Som provst glæder hun sig til at kombinere begge fag og beskæftige sig med det, hun kalder 'teologien i økonomien, administrationen, bygningerne og de ydre rammer'. Den slags arbejde ligger nemlig i hendes DNA, siger hun i et interview til Helsingør Provstis nyhedsside.

Egentligt troede Sophie Juel, at muligheden for et provsteembede ville ligge lidt længere ude i tiden, men da stillingen blev slået op, gik alt op i en højere enhed. Som præst er hun vant til små landsogne – både i Sønderjylland og her på Sjælland – og den erfaring ser hun frem til at tage med sig til Frederiksværk Provsti, der på mange måder ligner det, Sophie Juel kender og holder af.

Et af de områder, der ligger Sophie Juel særligt på sinde, er det gode arbejdsmiljø. Hun har været medlem af arbejdsgruppen omkring initiativet 'Vi vil bryde tavsheden', som har rettet fokus mod trivsel på folkekirkens arbejdspladser, og det første, hun vil gøre som ny provst, er at tage ud til alle sogne i provstiet og tale med præsterne en til en.

- Det kan godt være, at mange af præsterne slet ikke har brug for en snak om arbejdsmiljø, men så kan vi tage en kop kaffe og lære hinanden bedre at kende. Det handler det gode kollegaskab jo også om, siger Sophie Juel og fortsætter, 'præster skal ikke kun være teologisk dygtige, de skal også være dygtige kollegaer'.

bottom of page