Gribskov: Rose for genforening og fællesskab

3. april 2020

Markeringerne af 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark er sat på pause i Corona-krisen, men når de for alvor kan bryde ud, kan det samtidigt også være en festlig markering af, at lokal-samfund, foreningsliv, familier og alle andre igen kan forenes og samles på normal vis på tværs af generationer.


Det kan også være en fest for de mange fællesskaber, der nok kan blive stærkere - efter at alle har været lidt på afstand af hinanden. En genforeningsrose kan blomstre i forsommeren som stærkt symbol - og de plantes ved genforeningsstenen i Valby - og måske i Helsinge ved Gadekæret.

100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark bliver markeret med en særlig rose - et symbol både på genforening og fællesskab. Genforeningsrosen, der er lanceret af Grænseforeningen, er udviklet af rosenforædler Rosa Eskelund, er hvid med en sart rosa midte og et tæt bunddække.
I første omgang kommer kun 1.000 til salg her i foråret. Men efter sommer kan den købes i planteskoler landet over. En del af overskuddet fra salget vil gå til støtte til unge sydslesvigeres efterskoleophold i Danmark.

Jeg håber, mange danskere vil markere 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark ved at plante denne smukke Genforeningsrose. På den måde kan man være med til at støtte unge sydslesvigeres ophold på efterskoler i Danmark og dermed styrke båndene til de kommende generationer i det danske mindretal”, siger Grænseforeningens formand, Jens Andresen.

Genforeningensrosen skulle have været døbt af Hendes Majestæt Dronningen 2. april på Fredensborg Slot, men på grund af den aktuelle, alvorlige situation i Danmark med Coronavirus er dette aflyst.

Rose kan give glæde og håb

For tiden holder vi sammen ved at holde afstand, som statsministeren så rammende har udtrykt det. Måske kan det at plante en Genforeningsrose give glæde og håb om, at vi på det mere personlige plan snart kan genforenes med vores familie, venner og kolleger igen, siger Jens Andresen,

Genforeningsrosen, der er udviklet af rosenforædler Rosa Eskelund.

- Jeg er meget beæret over at have fået denne opgave med at udvikle Genforeningsrosen. En rose har en symbolbetydning, som ingen anden blomst har. Genforeningsrosens delvist hvide farve symboliserer fred, hvilket netop var tilfældet efter Første Verdenskrig, da Genforeningen blev en realitet i 1920, siger Rosa Eskelund.

Efter ønske fra Hendes Majestæt Dronningen vil Genforeningsrosen blive plantet i Gråsten Slotshave, hvor den kan ses, når slotshaven er åben for offentligheden. Sønderborg Kommune donerer 50 genforeningsroser til Gråsten Slotshave, ligesom en række andre sønderjyske kommuner og Region Syddanmark har besluttet at plante Genforeningsroser på udvalgte steder til glæde for alle, blandt andet ved Sygehus Sønderjylland i Aabenraa, og Esbjerg Kommune har besluttet at plante rosen ved Ribe Domkirke.

Genforeningsrosen kan købes i hele landet og blomstrer fra midt i juni til frosten sætter ind i efteråret.

© 2016 www.gribskovonline.info · Redaktion: Sv. Erik Jacobsen, Ansvarhavende · Telefon 51 92 28 30 · Mail: gribskovonline@yahoo.com