1/2

 SHOFAR BLÆSER TIL RYDNING 

Den store Shofar har blæst til rydning af det fredede areal nord for Pyramiden i Gilleleje for træer og buske. Gribskov Kommune og hotelejer Humberto Orsini har indgået endelig handel om ejendommen, og kommunen varetager bestemmelserne i fredningen på sin 'ejerlejlighed' på nordsiden.

 

Lige nu er skulpturen nær dækket af fældet bevoksning, men der forestår stadig arbejde med at få overholdt udsigtsfredningen fra Gilbjergstien mod nord, hvor store træer og også hækken skal ned i niveau.

 

I bestemmelserne i aftalen mellem Orsini og kommunen skal hækken holdes nede i en højde på 130 centimeter.

Statuen bliver på plænen

Statuen 'Teka Bashofar Gadol' skal blive på pladsen. Den er udført af kunstneren George Weil og skænket af den israelske skibsreder Yuli Ofer.

 

Teksten 'Teka Bashofar Gadol' er hebraisk og betyder 'Lad den store shofar forkynde'. Sætningen står i den jødiske bønnebog og fremsiges tre gange om dagen i forbindelse med gudstjenesterne.

 

Den er råb til Gud om frihed fra forfølgelsen, fra fjender. Den seks meter høje statue, der forestiller en jøde, der kalder til bøn.

Skænket til Gilleleje

Statuen, der er en dublet af en skulptur i Herzlia, blev skænket til minde om de danske jøders flugt fra nazisterne i 1943. Gilleleje var afskibningssted for jøder, der derfra nåede friheden i Sverige. Hele byen og oplandet deltog i hjælpe arbejdet. Fiskerne sejlede med flygtningene, borgere og bønder i oplandet husede dem indtil der var skibslejlighed.

 

Kun én gang gik det for alvor galt i Gilleleje i oktober 1943. Tyskerne tog 124 jøder  5.-6-.7. oktober, nemlig 60 i kirken, 25 i Gilleleje Menighedshuse 19-20 på Søborggård og 19 på en båd 5. oktober. 

1/1

1/2

© 2016 www.gribskovonline.info · Redaktion: Sv. Erik Jacobsen, Ansvarhavende · Telefon 51 92 28 30 · Mail: gribskovonline@yahoo.com