Ny bog: Skarpt lys på sorg, ensomhed og livsmod

20. september 2019

Forfatteren og forskeren Jørn Henrik Olsen, der er bosiddende i Gilleleje, er snart på banen med en ny bogudgivelse. Bogen udkommer sidst i oktober og bliver lanceret i Kulturhavn Gilleleje. Forfatteren fortæller i denne artikel lidt om udgivelsen, der bærer titlen Lystid i mørket: Essays om sorg, ensomhed og livsmod. 

 

Forlaget har lanceret et forudbestillingstilbud, og det er anledningen til, at der kommer en omtale allerede nu, godt en måned før udgivelsen. Her i september kan bogen forudbestilles via forfatteren til kun 169,95 kroner. Fra oktober og fremefter koster den 199,95 kroner. Bestillingen sendes til: jornhenrikolsen@gmail.com - eller sms: 2575 1200. 

 

Jørn Henrik Olsen nævner først lidt om baggrunden for udgivelsen. I mange år har han holdt foredrag og undervist i de sorgtemaer, der er sat et skarpt lys på i bogens 20 essays. I disse år er der et særligt fokus på det, man kan kalde ensomhedens sorg. Bogen er også blevet til på grundlag af mange samtaler med mennesker i sorg og i ret omfattende studier over en årrække. Dertil kommer også nogle mere personlige erfaringer af tab og sorg. 

 

Sorgemner

Han har naturligvis måttet spørge sig selv, hvilke sorgemner der særligt er brug for at kunne spejle sig i. Han ser derfor også bogen som et rum, hvor der er god plads til den personlige fordybelse og spejling i noget, der har med livets smertepunkter og sorgens ensomhed at gøre.

 

I øvrigt er ’rummet’ blevet et ualmindeligt smukt rum, hvilket skyldes mange ting, blandt andet bogens grafiske design, kunstfotos og det valgte papirmateriale. Han tilføjer derfor, at udgivelsen skal krammes og mærkes under læsningen.

 

Lille lys kan betyde alverden

Jørn Henrik Olsen mener, at et lille lys eller måske blot et omrids af lys kan betyde alverden i et mørke. Som mennesker er vi meget sårbare, når vi for eksempel befinder os i ensomhedens mørke. Ensomhed og isolation kan slå lange skygger ind i vort liv, når vi for oplever at miste det, vi ikke kan tåle at miste. Det kan være nogen eller noget i vort liv, som vi har haft stor kærlighed eller har været knyttet til, men nu er alt ligesom forandret.

 

Når vi føler os ensomme kan der ske flere ting. Men tit råder der temmelig præcist en følelse af adskillelse mellem os selv og andre. Og det kan være svært at overskride den uoverskridelige afstand mellem os selv og andre. Ingen ved rigtig, hvad jeg bærer rundt på. 

 

Vi tænker måske, at vi ved, hvordan andre har det. Men der kan, siger Jørn Henrik Olsen, være stor variation i måden det enkelte menneske oplever tab og sorg på. Den enes sorg kaster ikke nødvendigvis lys over en andens. Enhver beskrivelse af sorg afslører hurtigt nogle huller. Det er noget, som bogen virkelig gør alvor af. 

 

Enhver bør unde sig selv at læse en sådan bog. Det er generelt set vigtigt at give sorgen ord. Det er ikke til hjælp at brænde inde med sine sorgfølelser. Det kan være livgivende at kunne læse og spejle sig i sorgens emner, og at kunne italesætte sorgen i en samtale med andre.

 

Jørn Henrik Olsen har lavet bogen sådan, at den fint kan bruges som udgangspunkt for samtaler i for eksempel studiekredse. 

 

Træk ikke hatten ned i panden

Han minder i denne forbindelse om noget, som William Shakespeare engang skrev så smukt: 'Lad være at trække hatten ned i panden. Giv sorgen ord. Den sorg, der ikke taler, hvisker i det overfyldte hjerte og får det til at bryde sammen'.

 

Sorgen som en uomgængelig del af vort liv kan det være afgørende at få talt med andre om. Vi behøver andre – og vi behøves af andre. I denne forbindelse kan der være meget livsmod at finde for det enkelte sørgende menneske.

 

Festlig markering i Kulturhavn Gilleleje

Endelig gør Jørn Henrik Olsen opmærksom på, at der er lagt op til en festlig markering af udgivelsen på Mezzaninen i Kulturhavn Gilleleje. Det sker onsdag 30. oktober kl. 16.30-18.00. Alle interesserede er meget velkomne. Han håber, at mange vil tage lod og del i arrangementet.

 

Dagen er også den officielle udgivelsesdag. Han vil præsentere bogen og signere eventuelle købte eksemplarer. Udgivelsens grafiske designer, Camilla Engrob, vil kort fortælle om vejen fra teksterne til den fysiske bog og de grafiske overvejelser i den forbindelse. Hun har også leveret 20 kunstfotos til bogens essays. Endelig vil koret A’Cappella synge en række sange, der knytter til ved bogens emner. 

1/3

© 2016 www.gribskovonline.info · Redaktion: Sv. Erik Jacobsen, Ansvarhavende · Telefon 51 92 28 30 · Mail: gribskovonline@yahoo.com