1/1

Ild i essen: Smedene i arbejde i ferien i Laugø

12. oktober 2019

Laugø Smedje er klar til igen at få tændt op i essen i efterårsferien. Her er der adgang tirsdag 15. oktober, onsdag 16. oktober og torsdag 17. oktober, og smedene tager imod børn og voksne og viser de gamle smedehåndværk kl. 11-16. Der er fri entré. 

​​

Publikum også mulighed for at få et minde med hjem, idet der kan købes små ‘lykke hestesko’.  Hestesko er i folketroen regnet for effektivt middel mod spøgelser, trolde, hekse og folk med onde hensigter – de blev holdt væk af jernets magiske kraft. Man kan både hænge hesteskoen med buen nedad, så ikke ‘lykken løber ud’ og opad som en ‘lykkens port’.

Der har i mere end hundrede år været smedje i den nuværende bygning. Smedehvervet kan spores tilbage til 1600-tallet i byen. Niels Mathiasen og siden sønnen Peter Martin Mathiasen drev smedjen frem til 1923, hvor sidstnævnte solgte den til Jørgen Laurits Nielsen.

Dengang omfattede ejendommen foruden smedjen en firlænget gård delvis i bindingsværk. Laurits Nielsen nedrev de tre udlænger, således at kun stuehuset stod tilbage sammen med smedjen. Samtidigt med nedrivningen blev smedjen bygget større og fik sit nuværende udseende.

 

Laurits Nielsen døde i 1980, hvorefter Helsinge kommune købte smedjen af enken. Værkstedet står uforandret, og i dag smedes der atter på udvalgte dage i sæsonen, ligesom mange skoleklasser besøger det arbejdende værksted.

1/11