UDESKOLE FOR KUNST OG NATUR

Udstillingsstedet Munkeruphus er ligesom landets andre kunstinstitutioner lukket for offentligheden på ubestemt tid, men åbner nu som klasseværelse og udeskole for nogle af de børn, der skal tilbage på skolebænken.
 
Tilbuddet skal afhjælpe skolernes mange logistiske udfordringer med at følge retningslinjer for udendørs undervisning og god afstand mellem børnene, men skal også sikre at kunst og natur bliver en vigtig del af skoleskemaet i denne tid og for fremtiden.

Børnene har brug for naturen og kunsten netop nu. Hvis vi kan bidrage til, at der bliver lidt højt til loftet igen ved at undervise børnene udenfor, men også ved at skabe noget sammen og få afløb for en masse ting via kunsten, så er det et lyspunkt i denne mærkelige tid, siger Munkeruphus’ leder Line Kjær.

Munkeruphus stiller ikke alene sine faciliteter og udearealer til rådighed, men vil også tilbyde udendørs workshops med kunstnere, der underviser børnene sammen med skolernes billedkunstlærere, så den svære situation vendes til noget positivt. På den måde giver det ikke kun børnene nogle unikke oplevelser, men også muligheder for indtægter for kunstnerne, der er hårdt ramt økonomisk af krisen.
 
Fra udstilling til udeskole
I første omgang skal børnene møde de to kunstnere Rhoda Ting og Mikkel Dahlin Bojesen, som tilsammen udgør Studio ThinkingHand, og som de seneste seks uger har knoklet på Munkeruphus for at skabe værker til en udstilling, der ikke har kunne åbne som følge af Corona-krisen. I hvert fald ikke for den målgruppe den oprindelig var tiltænkt.
 
Nu bliver det lokale skolebørn, der får glæde af den højst aktuelle udstilling, som handler om natur-forståelse og forbundethed, og som har masser af pædagogisk potentiale og sjove elementer for børnene, hvis den omtænkes til en læringssituation. Så det er Rhoda Ting og Mikkel Dahlin Bojesen i fuld gang med, samtidig med at de er ved at installere nogle værker fra udstillingen ude i haven, så de kan opleves her fra 1. maj.
 
Det giver virkelig mening at dele vores værker med børnene i denne tid, da vores praksis netop handler om, at vi mennesker er dybt forbundne, og at vi ikke er adskilt fra, men en del af naturen. Vi udfordrer det begrænsede perspektiv, som vi mennesker anskuer verden fra, for at finde nye måder at leve sammen med andre arter på. Og her kommer børnene med en utrolig forestillingsevne og nysgerrighed, hvilket er det bedste udgangspunkt for at lære og forstå,” fortæller Studio ThinkingHand.
 
Redning af de kreative fag
Også billedkunstlærer Christina Helvad fra den lokale folkeskole Gilbjergskolen i Gilleleje, som Munkeruphus har indgået et samarbejde med indtil sommerferien, er glade for initiativet og glæder sig til at flytte ind i det udendørs klasseværelse ved Munkeruphus:
 
”Som billedkunstlærer er det et drømmetilbud at få lov til at bruge Munkeruphus som klasseværelse. Både fordi vi ellers var nødt til at droppe de kreative fag under Covid19, da vi ikke må bruge vores faglokaler. Men også fordi der er et stort potentiale i at kombinere udeskole, kunst og sanselighed på et sted som Munkeruphus, og på den måde tilbyde vores elever en helt særlig oplevelse i disse ellers så nedslående tider, fortæller billedkunstlærer Christina Helvad.
 
Leder af Gilbjergskolen, Anja Helmbæk Horst, tilføjer:

Vi er utrolig taknemmelige for denne håndsrækning fra Munkeruphus i en tid, hvor vi skal gentænke al undervisning, og hvor vi med dette samarbejde kan skabe spændende aktiviteter på en ny og anderledes måde. At kunne give vores elever denne mulighed for at opleve et kunstnerisk forløb, som passer så godt ind i den tid, vi står i lige nu, er et privilegium.
 
Munkeruphus håber, at tiltaget kan inspirere andre kunst- og kulturinstitutioner med udendørs arealer til at gøre det samme, så flere børn og kunstnere kan få glæde af ordningen, samt at samarbejder mellem skoler og kunstinstitutioner på sigt kan styrkes med hjælp fra stat og fonde. Der bliver brug for gode udendørs undervisningstilbud fremover, og her er kunst- og kulturinstitutionerne et oplagt bud.
 
Løfte i flok
Munkeruphus glæder sig over, hvordan initiativet er blevet mødt af skoler, kunstnere og Gribskov Kommune, og hvordan alle lige nu løfter i flok for at få det til at lykkes. Munkeruphus håber at kunne udvide og fortsætte tilbuddet efter sommerferien, men lider ligesom alle andre kunst- og kultur-institutioner lige nu under manglende indtægter og besøgende pga. corona og kender ikke fremtiden.

© 2016 www.gribskovonline.info · Redaktion: Sv. Erik Jacobsen, Ansvarhavende · Telefon 51 92 28 30 · Mail: gribskovonline@yahoo.com